FÖREDRAG

Under senare år har jag föreläst i vitt skilda sammanhang på olika teman. I grunden handlar det naturligtvis om att berätta lite personligare om de äventyr jag upplevt. Främst seglingen över Atlanten ensam i en liten hemmabyggd båt. Hur det var och vad det har gett. Men också om bergsklättring och extrem fridykning. Önskade teman har varit: motivation, hur man når sina mål, personlig utveckling.

Tilltalet är "personligt och hänsynslöst uppriktig" (citat ur en recension) och publiken slipper höra "motivations-föredrags-floskler" som: "Du kan om du vill", "våga dröm", "vi använder bara en bråkdel av vår hjärna", "i varje kris finns en möjlighet", "tänk positivt" - Istället ligger det närmare till hands att tala om pessimismens kreativa kraft, inse sina begränsningar, hitta problemen för att kunna ta itu med dem och gå framåt.

Med tanke på tittarreaktionerna på den dokumentärfilm jag gjorde för SVT är kopplingen till personlig utveckling inte lång. Sådana här projekt handlar i stor grad om självförverkling. Se även recensioner av boken. Tack vare en del interaktiva delar i föredraget brukar vi närma oss en dialog kring rädslor/ensamhet/gemenskap.

Entrepenörskap
Eftersom min egen personliga utveckling har gått hand i hand med eget företagande som inbegripit: journalistik, filmande, bokskrivande, bokförlag, kurser, marknadsföring, resor e t c, så har jag på senare tid också föreläst på teman som: kreativitet, och hur man överlever som frilans och enmansföretagare. Det är då inte något uttömmande inom dessa ämnen utan en ny och personlig vinkel jag erbjuder som ofta bryter fasta föreställningar.

Jag har även talat på ett seminarium om ledarskap, men det är ju ganska tossigt att fråga en ensamseglare om sådant. Även om det i livet krävs en del ledarskap för att driva sitt eget liv fram mot utsatta mål. Och dessutom bör varje ledare "känna sig själv" och sina inre motiv för att axla ett ledarskap.

Jag talar alltså gärna om äventyr, bristande mod och självförverkling, men lika gärna om meteorologi och oceanografi eller kreativitet och entreprenörskap.

Föredrag 2005/2006/2007/2008:
Naturskyddsföreningen, Båtmässan Göteborg, Luleå Universitet, Ödeshög bibliotek, Båtmässan Stockholm, Svenska Spel, Göteborgs-Posten, IBM, Mimers hus Kungälv, Stadsbiblioteket Göteborg, Sjöfartsmuseet Göteborg, Drivhuset, Spira, Identitet & kommunikation, Svenska kryssarklubben, Sveriges Television, Admeta, Psykologiföreningen Umeå, ABF, Lysekil kommun, Astrid Lindgrens barnsjukhus,  m fl

Nu tillhör jag havet
Sebastian Näslund byggde sin fyra meter långa båt och seglade ut på en ocean. Under tre år följde han en längtan efter äventyr och hittade oväntade egenskaper hos sig själv. Inte bara i utmaningen att mäta sig mot naturen, men också i mötet med andra kulturer och människor. En intensiv upplevelse som pendlade mellan att ena dagen vara kung över havet och andra stunden gråtande önska sig tillbaka torra land.

Att vara sig själv nog
Jag byggde min båt och seglade ut på en ocean under tre år. Ett experiment i ensamhet, långt bort från land, i en fyra meter lång farkost. Ett försök att forma min personlighet genom att välja mina utmaningar och erfarenheter. Ett möte mellan den jag ville vara och den jag i slutändan tvingades acceptera. Det handlade om att ta det fulla ansvaret för mitt eget liv långt bort från samhällets regler och förväntningar.

Bilder och video på storduk, 60 min utan frågestund, 90 min med frågestund.