SVT.SE - Till förstasidan på svt.se SVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Dokumentär
om svt about svt hjälp kontakta oss
SVT Dokumentär
Startsida
Program
Sebastian Näslund och hans båt Arrandir. Foto: Sebastian Näslund
Sebastian på väg över Atlanten i sin hemmabyggda båt Arrandir. Foto: Sebastian Näslund
Att övervinna allt från vindar till rädsla
Filmaren och ensamseglaren Sebastian Näslund korsar under fem månader Atlanten med sin fyra meter långa hemmabyggda båt. Höga vågor, lastfartyg i dimma, ett brutet revben, mat som tar slut och ett roder som nästan går av tvingar honom att göra upp med sin egen dödsrädsla. Men det blir också en resa med närmast andliga upplevelser, som att simma bort från båten, mitt ute på havet med ett djup på 4000 meter och att dyka med delfiner.

Nu tillhör jag havet är Sebastian Näslunds dokumentär om en ensamsegling över Atlanten i en hemmabyggd fyra meter lång båt. Han gillar inte vind, men trots det korsade han under fem månader Atlanten, från USA via Bermuda och Azorerna till Scillyöarna utanför Englands kust.

Sebastian Näslund har tidigare dykt upp i bland annat Packat & klart. Då seglade han till Västindien i sin egenhändigt byggda båt. Så småningom hamnade han och båten i USA där den lades upp och fick ligga några år. Under tiden var Sebastian hemma i Sverige och utbildade sig till tv-producent. Han filmade också och det blev bland annat en film om fridykning som visats i Vetenskapsmagasinet.

Sebastian Näslund och hans båt Arrandir. Foto: Sebastian Näslund
Sebastian Näslund och hans båt Arrandir.
Förra året återvände Sebastian till USA och tog sin båt ner till kusten för att segla hem den. Nu hade hans ungdomliga mod börjat svikta och resan, som tog ganska lång tid, blev en kamp både med vågor, vindar och med den egna rädslan. Den utmanar han i filmen genom att fridyka mitt ute på Atlanten med 4000 meter vatten under sig och många hundra meter till närmaste land.

Under veckorna till havs hade han ingen möjlighet att kontakta land utan måste lita helt till sin egen förmåga.

- Efter tre dagar ville jag ge upp, men det går inte att segla mot passadvinden i min båt så det var bara att gilla läget, säger Sebastian, som menar att det svåraste under resan var att stå ut med sig själv.

Vem är jag? Och vem blir jag efter att ha spenderat veckor ute till havs? Det är frågor som Sebastian ställer till sig själv inför sin segling över Atlanten. En resa fylld av lust, rädsla och lockelsen till det stora blå.
 
Nu tillhör jag havet
SVT2 ons 22 dec kl 20.00
SVT2 lör 25 dec kl 12.25 (r)
sändningstider
Onsdagar kl 20.00 i SVT2
Torsdagar kl 22.00 i SVT1
Söndagar kl 22.20 i SVT2
kommande filmer
© svt.se 2004 Ansvarig utgivare: Ingemar Persson Kontakt: dokumentarfilm@svt.se Redaktör: Rikard Ulvshammar