6000 meters höjd i Himalaya

Min farfar dog. Jag ärvde några tusenlappar och jag köpte ett par vandringskängor. Måttsydda efter mina fötter. I teorin i alla fall. 10 år senare traskar jag runt på Göteborgs gator i syfte att "gå in dem". Det gör ont. Det är dags att denna investering ger avkastning. Jag är på väg till Nepal där jag ska bestiga ett berg och ska jag klara det måste jag ha ett par perfekta kängor.

Jag vill kunna bocka av punkt ett på min äventyrslista. Jag ska klättra upp på ett 6000 meter högt berg. Visst, utsikten blir fin. Rent av andlig. Mötet med den Nepalesiska kulturen blir spännande. Och längs bergsstigarna kommer jag möta intressanta personer. Men allt det där är sekundärt. Det är enkom höjden jag är ute efter. Jag vill se vad min kropp klarar.


1200 meter. Det är det högsta berg jag klättrat upp på tidigare i mitt liv. 6000 meter är ett stort steg, ja rent av många steg. Jag måste skaffa mig mer benmuskler till min rangliga kropp. Under två månader ska jag öka min vikt och i bästa fall min syreupptagninsgförmåga.

Den största utmaningen blir den tunna atmosfären, på 5000 meters höjd har kroppen bara tillgång till hälften av syret i luften. Som fridykare tror jag mig ha förutsättningar att klara det, syrebrist som syrebrist. Men detta handlar om höjder i närheten av "the death zone", konstant låg syrehalt som kan ge lungskador och hjärnskador. Folk dör på de här höjderna.

Jag packar mammas ryggsäck med 16 kilo och tar på mina stela vandringskängor och ger mig ut på ett äventyr i trapphuset med höjdmätarklockan på arm. Det är jobbigt. Efter 50 höjdmeter gör det ont i höfterna och hälen och jag var svettig.

Förberedelse
Hur mycket packning klarar jag? Vad ska jag ha med mig? Hur kallt blir det? Vilka kläder krävs? Behöver jag bärare? Hur mycket ska jag dricka? Hur hur mycket höjd vågar jag ta varje dag? Hinner jag göra detta på de tre veckor jag har till förfogande? Vad kostar det? Vilka tillstånd krävs? Behöver jag isyxa? Stegjärn? Behöver jag ta några sprutor?