The junkraft backtobasicscompactlivingprimitivreaktionärlångsamtillsammansbrainstorming
oberoendetåligstrukturellsjälvbyggeuppseendeväckandeexperimentlågteknologi
amatör
mekaniklågbudgetskräpåtervinningrecycleoriginellboplatsfarkostlowtech
billig
upplevelsevisionriskäventyrdesignIRLkooperativprojektengagemangoneoff

Huvudsida

Om projektet

Kontakt

Att bygga - film

Sketches

Samarbete

Medlemmarnas

Engelska: "junk"
Svensk översättning:
1. djonk - kinesiskt segelfartyg
2. kasta [bort] [som skräp]
3. skräp, sopor, avfall, bråte


Site under konstruktion

Frequently Asked Questions - FQA

Vart ska vi segla?

Den dagen farkosten ligger klar så får de ombord helt enkelt ha ett stormöte om frågan och diskutera olika exotiska platser dit flyg och charterturism inte når. Men som den sjöman jag är, föreslår jag att vi sansar oss och först siktar på Skagesn udde, sedan touchar Norge, kanske stannar till i Skottland och sedan ligger Atlanten öppen och där finns några favoritplatser som t ex Azorerna och sedan Sargassohavets stiltje.

Vilka får åka med?

Det är en stor farkost med plats för många. Om den är välbyggd kommer den att resa långt och folk kan hoppa på och av längs resans gång. De som arbetat hårdast med att bygga farkosten och driva projektet har naturligtvis garanterade platser. Sedan hoppas jag på en intressant mix med människor i många olika fysiska åldrar som alla är ungdomliga till sinnet och som alla förstår den unika situationen att bo så tätt samtidigt som man upplever stora ting i samklang med naturen. Tolerans blir en premierad egenskap. Jag är lite svag inför idén att på "stipendie" ta ombord någon från tredje världen, lika mycket för vårt berikande som för den personen.

När ska vi segla?

När flotten är färdigbyggd.

Vem ska bygga den?

Du och jag och ett trettiotal andra. En samverkan mellan händiga personer som leder totala amatörer, sjöingenjörer som vi konsulterar, designers som vill experimentera.

När ska den börja byggas?

Så snart vi har en plats att vara på och material att använda.

Var ska den byggas?

Detta är den stora frågan. Så snart vi har en plats som är cirka 20x10 meter som helst är under tak och i kollektivtrafiks avstånd från Göteborg, ja då kan vi börja samla material. Platsen måste vara nära vatten, annars blir det dyrt att sjösätta den. Så snart flytkroppen är klar bör den sjösättas, modulerna ovanpå kan tillkomma allt eftersom. Modulerna kan tillverkas var som helst i landet!

Var kommer materialet ifrån?

Vi tigger ihop det, byter till oss mot gentjänster, sponsras, hittar, samlar... och vissa specifika saker måste kanske köpas.

Hur ska det finansieras?

Det behövs inte bara pengar och material, det behövs också tid, engagemnag och kompetens. Det handlar om att lägga ambitionen så högt att det faktiskt blir genomförbart. För stora planer kan vara förlamande.

De olika modulerna kanske kommer att tillverkas av enskilda hantverkare/designers. Kanske tillverkas en modul av ett gäng vänner. Att finansiera och tillverka en modul är ett säkert sätt att skaffa sig en biljett till flotten. Men först måste plattformens utförande vara klart för att veta hur modulerna ska se ut.

Behövs jag?

När du läst dessa sidor och känner dig i samklang med visionen - ja då behövs du. Då kanske du undrar vilka färdigheter du måste ha? Visst vi behöver folk som kan svetsa, plasta och bli skitiga om händerna. Men det behövs många talanger i ett sådant här projekt. Förmodligen är du en sådan som redan räknat ut vad som kan behövas, för här behövs inititivkraft och engagemang, det kommer endast sällan finnas någon som står och säger vad du ska göra. Learn as you go, som engelsmännen säger.

Kommer det att gå?

Förmodligen inte, men det är värt ett försök. För det kan faktiskt lyckas. Jag personligen (som projektledare) är van att lyckas - jag har ett bra s k "track record" - men det behövs mer än en eldsjäl för att ro detta i land. Söker du äventyr, personlig utveckling och stunder av lycka - ja då är Junkraft en mer troligt väg än att spela på Lotto eller göra något som är normalt och tryggt.

Frågor på det?