HÄLSA

Ordet är viktigt för mig, och jag vill skriva några rader om min syn på hälsa.

Att vara frisk, är kanske inte det viktigaste. Jag tänkte skriva det motsatta, men ändrade mig i sista stund. Det måste vara viktigare att vara lycklig, eller åtminstone nöjd. Fast det låter lite klent (att bara vara nöjd). Jag formulerar om: det är viktigt att känna mening, att det man gör på kort och lång sikt är meningsfullt. Eller i alla fall känns meningsfullt. Helt enkelt att det man gör motsvarar de värderingar man valt (eller blivit pådyvlad) att leva utefter.

Vad är viktigast för dig?

Jag vet att just nu är min hälsa viktigast, den är förutsättningen för allt det jag vill göra. Allt det som känns meningsfullt. Att vara i naturen, att lära känna min kropp, att utöva kroppskontroll. Att kunna arbeta och bygga saker.

Att vara frisk kan definieras olika (jag försöker):
-Rent evolutionärt är jag frisk om jag är stark och kompetent nog att attraherar honor så jag kan producera lite avkomma.
-Enligt sjukvården är jag förmodligen att klassas som frisk om jag inte lider av några symptom från kategoriserade sjukdomar.
-Om man vill förvänta sig mer av friskhet så kanske man ska definiera frisk som när man upplever styrka, en sprudlande energi och lust.

För mig handlar hälsa om tre steg:
Första steget handlar kroppsmedvetenhet. Att bara lägga sig ner och känna sin puls slå och att iakta sin andning, att lyssna på alla ljuden runtomkring och sedan iakta sina tankar. Alltså inte tänka – utan iakta tankarna, vad sinnet har för sig. Det är början till hälsa. Att se sig själv.

Andra steget handlar om att äta rätt. Det är svårt. Det var först efter 35 som jag fick uppleva vad en kropp utan närings- eller energibrist kan utföra. Det var efter jag slutade äta så mycket socker och så mycket vetemjöl, och började äta kosttillskott. Näringen finns säkert i vanlig mat, men den är svår att finna och tar tid att laga till så kosttillskott var enklare för mig.

Tredje steget är att inse att kropp och sinne är, om inte ett, så fullt ut samverkande.

Det var i utforskandet av de här tre stegen som jag lyckades slå flera svenska rekord i fridykning och delta i flera VM där jag i det senaste slutade på femte plats.

Sjukhus
Kanske är det på sin plats att nämna att hälsa har inte mycket med sjukvård att göra. Sjukvården som den ser ut i dag vet mycket lite om verklig hälsa tycks det mig. Syftet är naturligtvis att göra dig frisk – men definitionen av frisk för sjukvården tycks vara att du ska vara symptomfri. Och till det finns piller och ett allmänt råd om att äta nyttigt och motionera. Det är fortfarande mycket läkarvetenskapen inte vet om kroppen

Jag har närmat mig sjukvården ett antal gånger: i förebyggande syfte har jag fått sprutor mot sjukdomar, jag har fått antibiotika mot virus, jag har fått ett öppet sår sytt, och ett brutet ben gipsat. De två senare incidenterna var mest mekanisk omvårdnad, skador på kroppen.

Men de gånger jag känt mig svag, med dåligt immunförsvar, haft en matsmältning som inte fungerat, huvudvärk, feber, oförklarligt hög puls – då har sjukvården inte haft mycket att erbjuda förutom piller som slätar över symptom (och i många fall även rubbar en naturlig frisk balans i kroppen). Jag har helt enkelt fått söka min hälsa själv, och det är helt OK - för jag har ansvar för min egen hälsa.

Mirakel
Det finns ett naturligt läkemedel med väldigt få biverkningar och som i många fall är mycket kraftfullt och har visat sig bota de flesta sjukdomar. Läkarvetenskapen fnyser åt det. Det kallas ”placebo”, det är när människor påverkar sitt kroppstillstånd eller sinnestillstånd utan att man tagit någon medicin alls – kroppen har helt enkelt blivit bättre (eller sämre) genom att patienten ”vill” det, eller tror sig ha fått en stark medicin som de litar på.

Det finns alltså en inneboende kraft i kroppen som kan läka det mesta. Kroppen återbildar ständigt sig själv på cellnivå, vi återföds sakta, om och om igen. Och för att bygga om oss krävs rent vatten, ren luft och sund mat.

För den som har tid och råd, eller vill prioritera hälsa finns ingen större anledning att vara sjuk. Det handlar bara om att vilja.

Sedan finns det en hel del att säga om den mentala och emotionella hälsan. Ska fundera lite på det...